2011. február 17., csütörtök

Magyar népművészeti alkotásaim

A magyar népművészet nagyon sokszínű, több, mint húsz féle csipketechnika van, és a különféle tájegységeken más-más díszítéseket használtak a ruhák és más használati tárgyak díszítésére. Más technikák, más színvilág, más anyagok jellemzik őket. Fontos ezt a sokszínűséget megőriznünk, továbbvinnünk, és megismertetnük az utánunk érkezőkkel. Az alábbiakban a Hagyományak Háza csipkekészítő szakképzésen (2007-2009) készült munkáimól mutatok néhányat. Köszönet a tanításért és a sok türelemért Nagy Vincéné Marika népi iparművész csipkekészítő és oktatónak. 


Ez a palóc vidékről származó laposöltéses hímzés egy kötényre került, kimondottan palóc piros és kék árnyalatú a minta, ahogyan egykor használták. A kötény szélére rececsipkét horgoltam.




Zobor vidéki keresztszemes hímzéssel díszített párna. A fehér csipkeminta metéléses hímzéssel készült. Az egyik nagy kedvencem, nagy élmény volt a készítése. A Népi Iparművészeti Bizottság által zsűrizett alkotás.


Keresztszemes hímzéssel készítettem ezt a dísztörölközőt, rojtjait rojtkötéses csipkeminta díszíti.


Horgolt zsinórcsipke gallér. Először a kontúrt készítettem el horgolással, majd a mintát a kontúron belülre már öltésekkel.


Baranyai varrott rece, a tájegységre jellemző színösszeállítású keresztszemes mintával.


Baranyai fehér vagdalásos minta. A fehér anyagra fehérrel való hímzés nagyon ünnepélyes, és különlegesen szép.


Egy másik baranyai vagdalásos minta, keresztszemes hímzéssel.


Kalotaszegi vagdalásos mintával készítettem ezt a nagy terítőt. Az áttört csipkeminta úgy jött létre, hogy az anyagot az adott helyeken kivágtam, miután körbehímeztem őket.


Vizitke: Ünnepélyes viselet, szalaggal és vert csipkével díszítve. A vert csipke szél készítését különösen élveztem.


Levegőbe varrott csipke relief. A halasi csipke ehhez hasonló technikával készül.


Höveji pókolásos varrott csipke keszkenő


Új stílusú vert csipke terítő. Régen a Fürge ujjak újságban még vert csipke mintákat is lehetett találni a horgolt és kötött minták mellett.


Úrihímzéses terítő, vert szélcsipkével díszítve. Jellemzője, hogy a mintában finom aranyszál hímzés is van, amit a vert csipkében is használtam. A Népi Iparművészeti Bizottság által zsűrizett alkotás.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek. Kedvencem az úrihímzéses. Meg a zoborvidéki párna. Meg a palóc kötény és vizitke. Meg az összes vagdalásos. Meg a... :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm kedves vagy, Csipkelelkű, örülök, hogy itt vagy, és hogy tetszenek a munkáim. (Nekem is az úrihímzés és a zobor volt a kedvencem :)

    VálaszTörlés
  3. Szio, szeretnem a zobori parnadat nagyobb meretben megnezni, es ha lehet reszben hasznalnam is. Epp zobori parnat keszitenek (iskolai feladat, csipkekeszitest tanulok:)), es mintakeresesben vagyok. A tiednek a meteles szelen levo mintaja nagyon tetszik, szivesen elkeszitenem magam is. Koszi, Moni(c)

    VálaszTörlés
  4. Szia Monic, örülök, hogy tetszik a párnám. A mintát ha jól emlékszem Kocsis Aranka Zoboraljai hímzések c. könyvében találtam. Abban nagyon sokféle szép mintát találsz. Sok sikert a sulihoz! :)

    VálaszTörlés