2011. február 17., csütörtök

Magyar népművészeti alkotásaim

A magyar népművészet nagyon sokszínű, több, mint húsz féle csipketechnika van, és a különféle tájegységeken más-más díszítéseket használtak a ruhák és más használati tárgyak díszítésére. Más technikák, más színvilág, más anyagok jellemzik őket. Fontos ezt a sokszínűséget megőriznünk, továbbvinnünk, és megismertetnük az utánunk érkezőkkel.


Ez a palóc vidékről származó laposöltéses hímzés egy kötényre került, kimondottan palóc piros és kék árnyalatú a minta, ahogyan egykor használták. A kötény szélére horgolt rececsipke került.
Zobor vidéki keresztszemes hímzéssel díszített párna. A fehér csipkeminta metéléses hímzéssel készült. Az egyik nagy kedvencem, nagy élmény volt a készítése. A Népi Iparművészeti Bizottság által zsűrizett alkotás.


Keresztszemes hímzéssel készített dísztörölköző, rojtjait rojtkötéses csipkeminta díszíti.


Horgolt zsinórcsipke gallér. Először a kontúr készül el horgolással, majd a minta már öltésekkel.


Baranyai varrott rece, a tájegységre jellemző színösszeállítású keresztszemes mintával.


Baranyai fehér vagdalásos minta. A fehér anyagra fehérrel való hímzés nagyon ünnepélyes, és különlegesen szép.


Egy másik baranyai vagdalásos minta, keresztszemes hímzéssel.


Kalotaszegi vagdalásos mintával készült nagy terítő. Az áttört csipkeminta úgy keletkezik, hogy az anyagot az adott helyeken kivágjuk, miután körbehímeztük őket.


Vizitke: Ünnepélyes viselet, szalaggal és vert csipkével díszítve


Levegőbe varrott csipke relief. A halasi csipke ehhez hasonló technikával készül.


Höveji pókolásos varrott csipke keszkenő


Új stílusú vert csipke terítő.


Úrihímzéses terítő, vert szélcsipkével díszítve. Jellemzője, hogy a mintában finom aranyszál hímzés is van, amit a vert csipkében is használtam. A Népi Iparművészeti Bizottság által zsűrizett alkotás.

4 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek. Kedvencem az úrihímzéses. Meg a zoborvidéki párna. Meg a palóc kötény és vizitke. Meg az összes vagdalásos. Meg a... :)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm kedves vagy, Csipkelelkű, örülök, hogy itt vagy, és hogy tetszenek a munkáim. (Nekem is az úrihímzés és a zobor volt a kedvencem :)

  VálaszTörlés
 3. Szio, szeretnem a zobori parnadat nagyobb meretben megnezni, es ha lehet reszben hasznalnam is. Epp zobori parnat keszitenek (iskolai feladat, csipkekeszitest tanulok:)), es mintakeresesben vagyok. A tiednek a meteles szelen levo mintaja nagyon tetszik, szivesen elkeszitenem magam is. Koszi, Moni(c)

  VálaszTörlés
 4. Szia Monic, örülök, hogy tetszik a párnám. A mintát ha jól emlékszem Kocsis Aranka Zoboraljai hímzések c. könyvében találtam. Abban nagyon sokféle szép mintát találsz. Sok sikert a sulihoz! :)

  VálaszTörlés