2011. július 2., szombat

Lószőrékszer készítés

A ló szőréből mindig is készítettek sokféle használati tárgyat. Például kefét, ecsetet, fontak belőle zsinórt, és díszítettek is vele. A lószőrből készített ékszerek a magyar népművészet szépséges alkotásai. Amióta először láttam kirakodóvásáron, azóta izgatott a dolog... Láttam, hogy hasonló csomókból áll, mint a makramé, vagy ahogy mostmár látom, a hajócsipke is. Hát úgy 10 éve vettem is egy leírást, és egy kis csomag lószőrt hozzá, de nem kezdtem neki... Mindennek eljön az ideje a megfelelő pillanatban. Nem igaz? :) Tavaly aztán rátaláltam Németh Via honlapjára, és most lehetőségem volt belekóstolni pár napra a lószőrékszer készítés rejtelmeibe az alkotótáborban.

Maga a lószőr hasonlít a hajhoz, Kissé kemény, de rugalmas, csúszik is, másképp kell vele dolgozni, mint a cérnával és a fonallal. Élveztem. Köszönöm Viának, hogy  türelmesen mutatta, hogy kell, ha elszakad, ha vékony, ha nem fekszik rá, aztán  végül elkészült az első magam készítette ékszer lószőrből ez a gyűrű:
Majd egy fülbevaló következett,  köszönöm Zsuzsinak az eredeti ötletet, és a segítséget. Az övé fehér volt, és kicsit más. Az én csepp formám kisebbre sikerült, így nem csavartam meg újra, ahogy ő, hanem másképp alakítottam ki. Így az övé is egyedi maradt, és én is próbára tettem kicsit a kreativitásomat. A gyöngyöket csak az egyik oldalra raktam, így a kettő együtt alkot egységet.
A harmadik remekmű egy harangforma próbált lenni. A technika nagyon tetszett, de elsőre nem sikerült stabilan megtartanom a mintát, így második nekifutásra lett ilyen a harang. Regina segített a harangomnak medállá válni, köszönöm, ismét egy új fontos fogást tanultam meg ezáltal.
Negyedik alkotásom ismét egy gyűrű, egy eddig nem próbált technikával. Most világos, és nem egyszínű lószőrt választottam, és ahogy a spirál csavarodik a többféle szín érdekes mintává lett a gyűrűn:


Köszönöm Zsófinak, hogy hozott nekem lószőrt, és Viának, hogy adott nekem eszközt itthonra is, így lehetőségem van még folytatni az alkotást. Alkotni jó! És új technikákat kipróbálni is jó! Örülök, hogy ott lehettem Veletek lányok!

3 megjegyzés:

  1. Wow so neat that it comes from a horse's hair!! What a nice job you did too!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nagyon szép munkáid vannak :) és úgy látom elég sok a közös pont köztünk :))) én is a Marikához jártam suliba, és ebbe a táborba is voltam :) Talán már találkoztunk is!

    VálaszTörlés